Kinderen en afscheid

Kinderen zijn vol leven. Toch krijgen ook zij vroeg of laat met de dood te maken. Bij de een is het een opa of oma, bij de ander een van de ouders of een klasgenootje. Als volwassenen willen we onze kinderen graag beschermen tegen zo’n groot verdriet. We vinden het moeilijk om hen verdrietig te zien, bang dat ze erdoor geschaad worden. 

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en intuïtief. Hoe jong ze ook zijn, ze voelen het direct als iets in hun omgeving niet klopt. Dat geldt ook voor de sfeer rondom een overlijden. Mijn ervaring is dat het voor kinderen heel belangrijk is om betrokken te zijn bij het afscheid. Uiteraard op een manier die past bij hun leeftijd, zo open en eerlijk mogelijk. 

Afscheid nemen van iemand van wie je houdt is pijnlijk, maar dat verdriet mag er zijn. Het is belangrijk om dit aan onze kinderen mee te geven, tijdens de dagen na het overlijden maar ook daarna. Je kunt degene die overleden is niet meer zien of aanraken, maar wel voor altijd meedragen in je hart. 

Samen kijken we wat uw kind nodig heeft. We gaan op zoek naar manieren waarop een kind uiting kan geven aan zijn gevoelens en verdriet voor degene van wie we afscheid nemen.