Home Uitvaart Het afscheid stap voor stap

De uitvaart stap voor stap

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel op u af. Als uitvaartbegeleider sta ik u bij in de dagen na het overlijden. Ik ben in deze periode uw vertrouwde gezicht en aanspreekpunt. Samen geven we vorm aan de uitvaart van uw geliefde.

Ik volg uw tempo en vul aan waar dat gewenst is: van de verzorging en het opbaren tot en met de dag van de uitvaart.

zon door bomen

Contact opnemen

De eerste momenten na een overlijden zijn vaak heel intiem. Het lichaam van de overledene voelt nog warm en vertrouwd en nieuwe emoties dienen zich aan.

U hoeft niet direct actie te ondernemen. Neem gerust de tijd om nog even met elkaar samen te zijn, zonder inmenging van anderen. Pas als u eraan toe bent, belt u mij. Hiervoor ben ik dag en nacht bereikbaar. Samen spreken we een moment af waarop ik langs kom om uw wensen te bespreken.

Voordat ik daadwerkelijk iets mag doen, dient een (huis)arts officieel de dood vast te stellen. Daarna beginnen we aan de voorbereidingen voor een mooi en passend afscheid.

bloemen

Verzorgen

Wanneer uw naaste thuis is overleden, kunnen we samen de laatste verzorging doen. Veel mensen vinden dit spannend en weten niet goed wat het precies inhoudt. Ik leg het u graag uit, waarna u zelf de beslissing neemt om erbij aanwezig te zijn, en wel of niet mee te helpen.

Achteraf hoor ik vaak terug dat nabestaanden het heel waardevol en zelfs fijn hebben gevonden om zelf bij de laatste verzorging betrokken te zijn geweest. Om nog even voor hun dierbare te kunnen zorgen. Maar het is en blijft uw beslissing die ik te allen tijde zal respecteren. 

 

"Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u met warme gevoelens terugkijkt op deze periode. Dit zal u op moeilijke momenten tot steun zijn."

Heidi van Dijk - Slaats

kist met hand

Opbaren

Na de verzorging wordt uw dierbare opgebaard, zodat u in alle rust afscheid kunt nemen. Dit kan zowel thuis als in een uitvaartcentrum. Ik informeer u graag over de mogelijkheden. U kiest zelf wat u het prettigst vindt. 

Is de overledene thuis opgebaard, dan regel ik alles wat hiervoor nodig is. Vervolgens kom ik dagelijks even bij u langs om te zien of alles in orde is. Kiest u voor een uitvaartcentrum, dan heb ik goede contacten met centra in Heeze, Valkenswaard en Budel.

Opbaren gebeurt, afhankelijk van uw wens en de omstandigheden, na de verzorging tot de dag van het afscheid.

Platte kar

De afscheidsdienst

We nemen uitgebreid de tijd om een mooi afscheid voor te bereiden. Samen nemen we alle stappen door tot en met de dag van de uitvaart. Is het te veel voor u, dan verdeel ik het in stukjes. Ontbreekt het u aan ideeën, dan reik ik u suggesties aan. 

Qua locatie en dienst is er heel veel mogelijk. U kunt zelf voordragen, zingen of muziek maken, maar u kunt dit ook aan anderen overlaten. Mijn rol in de gesprekken is naar u te luisteren en datgene te vinden wat bij u en uw naaste past.

Bij de voorbereidingen voor het afscheid kunt op mij terugvallen voor hulp en advies. Ook de tijdsspanne tussen overlijden en uitvaart houd ik voor u in de gaten. Samen geven we het afscheid naar uw wensen vorm. 

binnenkant kerk

Dag van de uitvaart

Op de dag van de uitvaart zijn alle voorbereidingen klaar. Nu komt het moment waar we samen naartoe hebben gewerkt. Het belangrijkste op deze dag is rust. Rust om samen goed afscheid te kunnen nemen.

Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat u zich hier helemaal op kunt richten. Ik ben erbij om alles in goede banen te leiden, zodat u al uw aandacht kunt richten op het afscheid zelf en de mensen die dicht bij u staan. Dat doe ik zonder op de voorgrond te treden. Ik ben daar waar nodig.

Het is logisch dat u opziet tegen deze dag, waarop het afscheid definitief wordt. Ik leid u met zorg en aandacht door de moeilijke momenten.

hand in hand

Na de afscheidsdienst

En dan wordt het stil. De dagen tussen overlijden en uitvaart waren druk met voorbereidingen en rouwbezoek. U werd meegevoerd in de stroom aan gebeurtenissen tot aan het moment van afscheid nemen. Dat ligt nu achter u. Pas in de dagen na de uitvaart voelt u wat dit verlies echt voor u betekent. 

Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u met warme gevoelens op deze periode terugkijkt. Dit zal u op moeilijke momenten tot steun zijn. 

Een paar weken na de uitvaart, kom ik bij u langs. Samen blikken we terug op de dagen rondom overlijden van uw dierbare. Misschien komen er nog nieuwe punten naar boven waarmee ik u van dienst kan zijn, zoals het ophalen van de as of helpen met teksten voor een dankkaartje. Ik sta open voor al uw vragen.

Samen afsluiten

Vanuit mijn rol als uitvaartbegeleider voel ik me betrokken bij uw verlies. Na het afscheid laat ik u niet ineens los. Samen sluiten we deze intensieve periode op een warme en respectvolle manier af.

Contact